Šta su to Trojanci?

|

A evo i malo o Trojancima.Trojanci su takođe štetni programi ali se od virusa razlikuju po tome što se ne razmnožavaju.Ime su dobili po već svima poznatoj priči o trojanskom konju, jer korisnik sam pokreće zaraženi fajl, bivajući prevaren sadržajem poruke, i tako otvara vrata drugim štetočinama.Oni kao i crvi ne moraju da budu sakriveni unutar nekog drugog programa, već jednostavno mogu biti maskirani kao neki koristan program, a u stvari prave samo štetu (brisanje, formatiranje diska i sl). Trojance ćete najverovatnije moći dobiti preko interneta i e maila, biće prikačeni uz neku poruku u kojoj ćete biti zamoljeni da startujete dotični fajl, jer će Vam on "mnogo pomoći" i slične navlakuše.Kada startujete taj program, trojanac je kod Vas. Dalje će se dešavati to da će dotični trojanac omogućiti tamo negde nekome pristup Vašem računaru bez Vašeg znanja, i taj neko će moći sa Vašim računarom da radi šta mu je volje, da Vam skida podatke, da ih briše i još štošta.Pazite na Vaše podatke!
I protiv trojanaca postoji lek.Danas antivirusni programi imaju u sebi i način otkrivanja trojanaca.A pošto se najčešće šire e mailom takođe dobro gledajte šta preuzimate na svoj računar.Znači brišite sve sumnjive fajlove.Još jedna vrsta programa je dobrodošla Vašem računaru a to je Firewall (zaštitni zid).Ako ste mnogo vremena na internetu onda je skoro nezamislivo da na računaru nemate instaliran Firewall.Windows Xp i najnovija Vista imaju u sebi integrisan zaštitni zid ali nemojte se uzdati u njega nego instalirajte posebni Firewall. Firewall Vam je program koji pravi zaštitnu barijeru između Vašeg računara i interneta.On kontroliše sav saobraćaj (ulaz, izlaz) koji se odvija između Vašeg računara i mreže i programiran je tako da reaguje na svaku potencijalnu opasnost po Vas, da prekine vezu, da spreči instaliranje nekog fajla bez Vašeg znanja, da zabrani pristup nepoželjnom gostu. Ima prilično dobrih besplatnih Firewallova koje možete i dodatno podešavati i koji će Vam sigurno pomoći u borbi protiv svih vrsta štetočina. Naprimer Comodo Firewall i Zone Alarm će Vam pružiti solidnu zaštitu i u kombinaciji sa antivirusom i antišpijunskim softverom biće pravi čuvar Vašeg računara.

Šta su to Crvići?

|

A sada malo o crvima.Crvi se, za razliku od virusa, najčešće šire putem emaila, mada mogu i preko IRC kanala.Crvi se šire tako što potencijalna žrtva dobije email na koji je prikačen fajl sa crvom i čim ga startuje crv će se preneti na računar i odatle putem e maila širiti se dalje.Crvi će sa Vašeg programa za slanje pošte pročitati sve adrese koje imate zapisane i uz neku bezveznu poruku poslati sebe na sve te adrese.Neki crvi su opasni, ali ima i onih koji se samo trude da se razmnože u što više primeraka i ništa destruktivno ne rade na računaru.Zarazu ćete najlakše sprečiti ako ne otvarate sumnjive fajlove i pogotovo ako koristite neki program za eliminisanje neželjene pošte. Imate nekoliko dobrih programa, navešću jedan koji sam koristim a to je Mail Inspektor mada ima još dobrih sličnih programa.Kako ovi programi rade? Pre nego što preuzmete poštu, startujete ovaj program.On će da se nakači na Vašeg provajdera i da Vam pokaže sadržaj Vašeg sandučete (vrlo bitno, pošta još nije prebačena na Vaš računar). Sa ovim programom imate mogućnost manipulacije sa sadržajem Vašeg sandučeta, znači ako vidite sumnjiv fajl obrišete ga još tamo u Vašem sandučetu dok uopšte nije prenet na Vaš računar.Ovi programi uglavnom u sebi imaju baze podataka, takozvane crne i bele liste.Na crnoj listi su adrese poznatih spamera i štetočina tako da program takve poruke odmah markira za brisanje.Na beloj listi su adrese kojima verujete.Vi imate mogućnost dodavanja novih adresa u ove liste.

Šta su to Virusi?

|

Računarski virusi su u suštini programi koji su pisani sa jednom namerom a to je da poremete rad Vašeg računara. računarski virusi se dele na destruktivne i nedestruktivne. Destruktivni prave veliku štetu Vašem računaru, a drugi su sve ređi danas.
Računarski virusi su pisani uglavnom tako da su u mogućnosti da se sami kopiraju na razna mesta, najčešče je to na kraj programa koji se trenutno izvršava, čime se taj isti program produžava. Virus se tako na neki način kači za domaćina i to tako da kada se izvrši domaćin izvrši se i virus. Odnosno da bude jasnije, kada se neki program instalira, instalira se i virus, ukoliko je prisutan nravno. Ovde se vidi i elementarna razlika između virusa i crva, pošto crvima nisu potrebni domaćini.
A sada malo da pogledamo istorijat virusa. Naime prvi virusi bili su poprilično smešni, kao naprimer Virus pod nazivom Vienna B, koji se prepoznavao po padanju slova po ekranu, zatim tu je i legendarni Jenki Dudl, nazvan po tekstu koji upisuje u startni sektor diska, pa onda ide Pink Pong koje je šetao "lopticu" po ekranu kao i Kamenko, koji je ispisivao poruku "Vaš disk se skamenio", a ponekad i "legalizujte marihuanu".
Inače, prvi virus smatra se, Elk Cloner koji se pojavio u julu 1982. godine. Radilo se o virusu koji je napadao računare Apple II, a širio se tako što se "kačio" za igricu koja je bila napisana za te računare i uz pomoć disketa prelazio sa računara na računar. Autor ovog prvog virusa bio je jedan srednjoškolac iz američkog grada Pitsburga, a igra je bila podešena tako da može igrati 49 puta, nakon čega bi se pokrenuo virus, koji bi na monitoru ispisivao stihove iz pesme čiji autor je bio pomenuti srednjoškolac.
Jedan od prvih virusa koji je pokrenuo epidemiju globalnh razmera (i zbog kojeg je kasnije uveden danas poznati termin "zlonamerni softver"), bio je virus Melissa koji se pojavio 1999. godine a širio se kao datoteka priložena uz poruku e-pošte, i samo u Severnoj Americi zarazio je više od milion računara.



Virusi se šire prenošenjem zaraženih programa sa računara na računar putem CD-ova, preko inteneta, otvaranjem dokumenata, otvaranjem sumnjivih E mailova itd.Šteta koju mogu da izazovu ide od toga da poneki program postane privremeno neupotrebljiv, dok se ne nađe rezervna zdrava verzija, pa do uništenja logičke strukture diska i gubitka svih podataka i programa sa njega. U potonjem slučaju jedini lek je formitiranje diska, to jest fizičko brisanje svega što je na njemu bilo i upisivanje nove, ispravne i prazne strukture, ponovno instaliranje operativnog sistema i svih aplikacija, te vraćanje podataka iz poslednje arhive, ako ste takvo nešto uopšte i napravili.
Ovde treba i pojasniti da od ove gamadi virusima nazivamo samo one štetne programe koji se razmnožavaju i prave kopije samog sebe, tako da je i ova nova kopija takođe virus.Štetni programi koji se ne razmnožavaju nisu virusi, oni imaju svoja imena, a o njima kasnije.
Za borbu protiv virusa koriste se programi popularno nazvani Antivirusi. To su programi koji će sprečiti viruse i ostale štetočine da se usele u Vaš računar i naprave Vam dar, mar.Takođe će i uništiti viruse ako do infekcije ipak dođe. Ovaj program treba da Vam bude nezaobilazni deo softvera na Vašem računaru i treba da Vam je podešen da se aktivira sa uključenjem računara, tako da non stop motri na Vaš sistem.Na taj način će svaki novi fajl koji pokušate uneti u računar biti odmah automatski skeniran od ovog programa. Nemojte nikada da instalirate dva antivirusna programa koji će biti automatski aktivirani jer može doći do gloženja između njih i do usporavanja i čak blokade računara.Ono što je bitno je da Vaš antivirus redovno osvežavate (update) novim definicijama virusa.Najbolje je da u parametrima podesite automatski update tako da će program automatski da preuzme nove definicije čim se nakačite na internet.Evo sada i top liste antivirusnih programa koji trenutno pružaju najveću sigurnost korisnicima računara.

Dobro došli u svet virusa, crva, trojanaca...

|


U današnje vreme sve je više i više raznih virusa, crvića, trojanaca i ostalih napasti koje ne daju mira Vašem računaru. Ukoliko želite da naučite da se branite tj. da branite Vaš računar od ovih napasti morate prvo da ih dobro upoznate, pogotovu ukoliko ste početnik i ne znate šta tačno treba da radite. Ne brinite ništa jer ste na pravom mestu.
Ovaj blog i jeste napravljen upravo iz razloga da pomogne svima Vama koji ne znate ili još uvek niste dovoljno iskusni u ovom polju, kako da se odbranite, kako da sačuvate Vaše fajlove i još mnogo toga ukoliko se desi da Vaš računar napadne neki virus, crvić ili trojanac.

 

©2009 Antivirusi | Template Blue by TNB