Antispy programi

|

Upravo oni programi bez kojih realno danas ne možemo u situacijama kad želimo da odbranimo naš računar od raznih napada koji nam dolaze sa interneta su upravo Antispy programi. Prvo ćemo o dva odlična programa koji su pored toga još i besplatni.
To su Spybot Search&Destroy 1.4 i Lavasoft Ad-Aware SE Personal.


Spybot je poprilično dobar alat za otkrivnje štetnih špijunskih programa. Ima podrazumevano pregledanje baze Registry i memorije. Ovaj softver takodje poseduje vrlo dobru zaštitu u realnom vremenu koja se postiže preko opcije koja se naziva Tea Timer i koja će Vas uvek upozoriti kad god neki program pokuša da promeni Vašu Registry bazu. Spybot ima i mogućnost zaštite datoteke Hosts od eventualnog menjanja iste. U ovoj datoteci svaka stavka sadrži adresu web lokacije i IP adresu na koju je treba preusmeriti, tako da autori štetnih programa koriste datoteku Hosts da bi sprečili korisnike da posete bezbedne web lokacije autora antivirusnih i sličnih programa. U ovom programu će se od Vas zahtevati da prvo pređete u Advanced režim i da onda izaberete najkorisnije alatke za Vas.




I Ad-aware je takodje odličan besplatan program koji ima vrlo dobro radno okruženje. Jedina da kažemo mana ovog softvera jesu malo nejasne ikonice koje ćete prvo morati dobro ispitati, a posle ćete ih lako koristiti kada se malo naviknete. Komercijalna verzija koja košta 27 dolara, odnosno professional verzija 40dolara ima komponentu Ad-watch koja nudi zaštitu u realnom vremenu. Može se podesiti da spreči menjanje datoteke Hosts. Jedan mali savet, nemojte da se zbunite što će program da obeleži i cookies kao kritične objekte.




Ovo je program firme Webroot Software i košta 30 dolara. Odličan program koji će Vam pružiti zaštitu od spywere programa. Ima zaštitu u realnom vremenu koja će pratiti sumnjive procese u memoriji kao sprečavati izmene Registry baze. Blokira uslugu Windows Messenger Service (nije isto što i Windows Messenger) koja često služi za prikazivanje reklama. Sprečava menjanje datoteke Hosts.







Proizvod PcTools firme koji košta 30 dolara i pruža zaštitu od svih vrsta spywere programa. Ima takođe zaštitu u realnom vremenu koja neće dozvoliti promene u Registry bazi, izmene matične strane i sumnjive procese u memoriji.






Ovo je program firme Sunbelt Software i ima pristupačnu cenu od 20 dolara, pogotovo što za to dobijate odličan program. Ima dobru zaštitu u realnom vremenu, a takođe je uključeno i blokiranje skriptova i sprečavanje zaraza preko BHO programa. Sprečava pokušaje menjanja Hosts datoteke.






Jedan savet za kraj:
Pošto nijedan antispy program ne otkriva 100% sve spywere programe, savet je da kombinujete dva antispy programa i da redovno proveravate nove ažurirane fajlove.

0 comments:

Post a Comment

 

©2009 Antivirusi | Template Blue by TNB