Šta je Firewall i kako se koristi?

|


Lični firewall je vrsta softvera instalirana na Vašem računaru koja kontroliše komunikaciju prema i sa računara, dozvoljavajući ili zabranjujući komunikaciju prema sigurnosnom profilu tj prema Vama.
Lični firewall se razlikuje od konvencionalnog firewall-a zbog činjenica da nema hardwarske razlike između firewall softvera i korisničkih aplikacija. Lični firewall obično štiti samo jedan računar na koji je instaliran, osim u slučaju da drugi računari dele Internet konekciju od zaštićenog računara.
Još jedna razlika u odnosu na konvencionalne firewall-e je da lični firewall može kontrolisati komunikaciju na način da pita korisnika svaki put kada korisnik pokuša da uspostavi konekciju, i može učiti putem odgovora, ustanovljavajući koji Internet saobraćaj korisnik želi da pusti od odnosno prema računaru.
Ovaj softver takođe možete nuditi određeni nivo detekcija upada, dozvoljavajući programu da terminira i blokira konekcija ako postoji sumnja da je na delu pokušaj upada ili bilo koje vrste napada na Vaš računar.
Ukratko firewall je program koji selektivno kontroliše sve programe i ostale aplikacije koje dolaze sa interneta i koje odlaze na internet.
Zamislite firewall kao neki tunel kroz koji moraju da prodju svi koji odlaze i svi koji dolaze a vi imate mogućnost da nekome zabranite taj prolazak.
Sa firewall-om takodje možete zabraniti i pristup odredjenim portovima, blokirati cookie, blokirati pop-up prozore i razne reklame koje se nalaze na internetu a koje mogu da smetaju prilikom surfovanja.
Korišćenje firewall-a se ne preporučuje početnicima jer će ih više zbuniti i uplašiti nego što će im pomoći, ali upravo zato ovaj blog i postoji da bi Vama koji ste početnici a želite da instalirate firewall pomogne.

Tri najpoznatija su:

http://www.zonelabs.com - ZoneAlarm, ZoneAlarm Pro - Firewall
http://www.iss.net - BlackICE - Firewall
http://www.sybergen.com - Sygate Personal Firewall Pro
Moj izbor je ZoneAlarm Pro, on takodje dolazi i u običnoj free verziji što je isto izuzetan firewall. ZoneAlarm ima i odličnu web podršku pa ukoliko se desi da Vam neki alert nije jasan mozete izabrati MoreInfo opciju i dobiti detaljan prikaz šta je blokirano, odakle, zašto, mogući uzrok itd.

0 comments:

Post a Comment

 

©2009 Antivirusi | Template Blue by TNB