Phishing

|

Phishing

Danas kada je E bankarstvo uzelo maha i kod nas u Srbiji i postalo normalna pojava, automatski smo postali i novo tržište za syber internet kriminal. Jedna od stvari od koje se morate paziti je takozvani fišing (phishing).
Šta to neko želi da upeca od nas?
Pa to su brojevi Vaših kreditnih kartica, Vaše šifre kojima pristupate računu u banci i sve ono što će ih dovesti do Vašeg novca. Fišing može da se izvrši preko nekog špijunskog programa koji Vam se naselio na računaru i koji je u trenutku Vaše kupovine preko interneta presreo Vaše podatke i prosledio ih tamo negde. Drugi danas vrlo zastupljen metod koji je inače mnogo češći od prvog je putem E-maila. I to na koji način? Stiže Vam e mail od Vaše banke u kojem Vas mole da kliknete na njihov ponuđeni link, da sa svojom pristupnom šifro uđete na Vaš nalog i proverite stanje na Vašem računu, jer su imali kao nekih problema ili šta već neće Vam napisati da bi Vas slagali. Kada kliknete na link koji Vam je kao banka poslala, linkuje Vas na njihovu stranicu, barem Vi tako mislite, jer je stranica na kojoj ste potpuno ista kao i originalna stranica Vaše banke. Dalje ide forma za unos, uneli ste Vaše podatke i tog momenta su Vas upecali. Vaše šifre prosleđene su tamo negde i šta Vas je snašlo videćete tek kada proverite Vaše stanje u pravoj banci.
Zato savet da dobro proverite ovakve E-mailove ukoliko Vam stignu, ukoliko niste sigurni možda ne bi bilo loše ni da kontaktirate Vašu banku, radi provere.

0 comments:

Post a Comment

 

©2009 Antivirusi | Template Blue by TNB