Podkategorije virusa

|


Tempirane bombe
Tempirane bombe su slučajevi za sebe što se tiče virusa. Izražavaju se tako što kada Vam napadnu računar, čekaju odredjene uslove za pokretanje. Kada se pokrenu mirno će praviti kopije samih sebe u svim Vašim EXE fajlovima kada pokrenete računar i npr na kraju meseca kreću u akciju, tj. počnu da prikazuju štetno dejstvo na Vaš računar.





Makro virus:
Virusi koji prave probleme korisnicima u Microsoft Office paketima su najčešći. Često nemaju nikakvo destruktivno dejstvo ali umeju strašno da iritiraju korisnika. Šire se sa zaraženim dokumentima.





Enkript
irani virusi:
Virus koji u radu menjaju svoj izgled i vrlo teško se otkrivaju. Enkriptovani virusi u toku svake infekcije izvrše promenu svog koda (zadrže svojstva, ali promene redosled i vrstu operacija koje izvršavaju) i baš iz ovog razloga ih nije lako otkriti.



Polimorfni virusi:
Enkriptovani virusi se mogu ipak lako otkriti pomoću jednostavnih metoda (traženjem karakterističnog niza bajtova - virusnog potpisa). No postoje i oni koji u radu menjaju kompletan izgled, tako da ih je teško ili nemoguće otkriti tehnikama potrage karakterističnog zapisa.





Stealth virus:
Postoje i pametni virusi skloni sakrivanju. Takav se virus zna sakriti u memoriji i izbrisati tragove svog prisustva na disku, tako da ga program za otkrivanje virusa ne može pronaći ukoliko nema aktivnu opciju za pretraživanje memorije. Jedan od takvih je upravo ovaj virus.






Retro
virus:
Antivirusni softver napada viruse, retro virus uzvraća udarac. Ova vrsta virusa napada antivirusni program, oštećujući datoteke s popisom virusa i same programe.
Naravno, jedan virus, po svojim karakteristikama, može se svrstati u vise ovih kategorija, ne samo u jednu.




Kako se virusi sire:


Neko Vam je poslao mejl sa zarazenim fajlom
Putem cd-a ili floppy diska na kome se nalazi neki fajl zaražen virusom, naravno u slučaju da se taj fajl pokrene.
Skinuli ste sa interneta zaražen fajl

0 comments:

Post a Comment

 

©2009 Antivirusi | Template Blue by TNB