Špijuniranje računara

|


U današnje vreme pored moderne tehnologije sve je i svi su na netu pod budnim okom tamo nekog. Ni sam internet kao i njegovi korisnici nisu izuzeti od ovoga. Prati se svaki Vaš korak, skupljaju se podaci o Vama i pravi se Vaš profil. Sve ovo je veoma tačno i pouzdano ali postavlja se pitanje kako protiv ovoga da se čovek bori?
Nekada davno glavni neprijatelji korisnika računara bili su virusi koji bi se pokupili preko zaraženih disketa, Cd-ova, weba ili E-maila.
Virusi i crvi činili su i danas čine štetu računaru, međutim oni danas ne ciljaju samo na Vaš računar, nego ciljaju tačno u Vas. Ova pojava se zove Sajber kriminal. Danas, sajber kriminalci nisu više zadovoljni time da Vam izbrišu podatke ili Vam prirede neku smicalicu, to je uglavnom bilo ranije dok im je ta vrsta zabave bila zanimljiva, medjutim danas je nešto sasvim drugo u pitanju. Primarni cilj sajber kriminalaca danas je uglavnom profit i razvili su pravu mašineriju kako do njega da dođu i to na Vašu štetu. To su upravo kriminalci koji kradu brojeve Vaših kreditnih kartica, Vaše lične podatke i sve ono što ih dovodi do stvarni koje su potrebne za pljačku. Danas sve više koriste štetne programe da bi Vas prevarili. I E-mail pošta se koristi da bi od Vas izmamili poverljive podatke. Ova vrsta štetočina odomaćila se pod nazivom Spywere koji u sebi objedinjuje legalne ali dosadne programe koje su korisnici dobrovoljno instalirali na svoj računar, kao i programe koji se instaliraju tajno bez Vašeg znanja. I jedni i drugi programi troše resurse Vašeg računara, usporavaju ga, nadgledaju Vaše krstarenje internetom, preusmeravaju Vaše web čitače i još štošta o čemu ćemo nešto kasnije.
Špijunski programi po pravilu preuzimaju kontrolu nad matičnom stranom Vašeg web čitača i preusmeravaju je na razne nepoželjne web lokacije.Ovo preusmeravanje nije čak ni lako eliminisati jer ga prate aktivni procesi.
Stavke u Windowsovoj Registry bazi kao i direktorijumi za smeštanje programa koji se pokreću zajedno sa Windowsom, takođe su omiljena mesta u koji se smeštaju špijunski i reklamni programi. Navešću Vam primer, programi koji preuzimaju Vaš čitač weba menjaju parametre Registry baze bez vašeg znanja i tako će Vam biti prikazana nova tj. njihova početna strana.Veliki broj napadača koristi bezbedosne rupe u sistemu i automatski, neprimetno za Vas instalira špijunske programe kada posetite određenu internet stranicu.
Ovo sve zvuči jako alarmantno ali verujte i jeste tako ukoliko se nadjete i sami na udaru prevaranata.
Ali sve ovo gore je samo početak. Sledeća stvar kojom se služe jesu originalni Spywere programi koji prate Vaše surfovanje internetom, pa na osnovu toga zaključuju koja su vaša interesovanja i na kraju Vam prikazuju reklame koje su vezane za oblast Vašeg interesovanja. Ovakvi programi mogu Vam doći uz besplatne i shareware programe. Dozvola koju ste dobili za korišćenje ovih besplatnih programa u stvari je samo maska, Vi ste ovim dozvolili da određene nezavisne kompanije koje prikupljaju podatke i prikazuju reklame prate Vaše kretanje po internetu.
Uklanjanje špijunskih programa sa računara je veoma važna stvar koju treba shvatiti jako ozbiljno ali još bolje je sprečiti bilo kakvu mogućnost zaraze ukoliko za to postoje uslovi. Zato gledajte da Vaš antišpijunski program bude uvek aktivan u memoriji računara. Tako ćete sprečiti da ovi zlonamerni programi pokušaju da se usele u memoriju, snime na disk kao i da promene stavke u Vašoj Registry bazi.

0 comments:

Post a Comment

 

©2009 Antivirusi | Template Blue by TNB